Sekcije centra.

Dječiji dramski studio Centra za kulturu općine Travnik– u svojim redovima okuplja djecu i mlade uzrasta do 18 godina. Svojim radom nastoje educirati, podstaknuti, kreirati i otvoriti skrivene prostore pozorišne umjetnosti i kritičke misli. Članovi studija redovno nastupaju u programima Centra, a ostvarili su uspješnu saradnju i sa programom MESS-a. Već je prepoznatljiv po svom radu i djelovanju, te kroz godine bilježi zapažene rezultate. Iznjedrio je i jednu generaciju omladinaca, nastavljajući rad sa djecom.

Predstave su izvođene više puta pred travničkom publikom su: „Dječak koji je tražio zmaja“, „Kraljiva Veš Mašina“, te „Dječaci Pavlove ulice“ koja je odigrana i u drugim gradovima, nailazeći na veliko oduševljenje, kako najmlađih, tako i njihovih roditelja. Pored brojnih snimanja i gostovanja sa ovom predstavom, uspješno su igrali i  „Timpetil – grad bez roditelja“, „Petar Pan“ i druge.Sve ove predstave su posebno posjećene i na opću radost, djeca i mladi su uvijek sastavni dio publike. Dječiji dramski studio  aktivno učestvuje i u programu Centra za kulturu za najmlađe – „Jutro u pozorištu“.

Ženski hor Centra za kulturu- „Travničanke“– repertoar hora je prilagođen potrebama Centra za kulturu, te obuhvata starogradske, narodne i zabavne pjesme, sevdalinke, a ostvario je zapažene rezultate i u drugim bh. gradovima. Već niz godina su dio tradicionalne „Smotre horova“, u organizaciji JU „Centar za kulturu općine Travnik“, na kojoj gostuju horovi iz gradova širom BiH. Redovnu saradnju hor ostvaruje sa Tamburaškim orkestrom Centra za kulturu. Saradnja hora ostvarena je i sa zemljama iz regiona, pa je sa gostima iz Makarske, Centar za kultur potpisao sporazum o saradnji, tačnije sa Glazbenom školom „Makarska“.

Posebno smo ponosni na projekat koji je naš hor realizovao, odnosno na prvuautorsku pjesmu pod nazivom „Zemlja dobrih ljudi“ kao i spot za istu. Nastala je sa željom da se na jedan poseban, umjetnički način da doprinos u obilježavanju 30 godina od sticanja nezavisnosti i 30 godina obnove državnosti BiH.

TV premijera pjesme i spota bila je 25. novembra 2022. godine u programu Hayat televizije. Kao gost hora, solo vokal u pjesmi pjeva Kenan Mačković, a autor muzike i teksta je Taik Ganić.

Tamburaški orkestar Centra za kulturu općine Travnik – tradicija tamburaških orkestara u Travniku datira još od kraja 19. stoljeća. Baštineći tu tradiciju, u Centru za kulturu općine Travnik od 2000. godine, djeluje Tamburaški orkestar. Repertoar orkestra je također prilagođen potrebama Centra i obuhvata starogradske, narodne i zabavne pjesme, te ljubavne pjesme- sevdalinke. Orkestar je, osim u Travniku, zapežene nastupe ostvario i u drugim bh. gradovima. Osim sa Ženskim horom Centra za kulturu, vrijedna pažnje je i saradnja ovog orkestra sa KUD-om „Borac“ Travnik.