PS „MAYA“-Educational Center – nova ideja kreirane iz organizacije „Prijatelji djece MAYA“. Prisjetimo se, PS „MAYA“ djeluje na području SBK/KSB već 22 godine, te ima za cilj okupljanje simpatizera plesne umjetnosti, isticanje njene vrijednosti i podizanje kulturne svijesti plesnog teatra. Podijeljeni su na plesnu školu i plesni studio uz raznovrstan izbor plesnih stilova. U maju 2018. godine, održana je gala večer povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada ovog plesnog studija, te promovisana knjiga o istom, pod nazivom „20 godina kasnije…“
Već nekoliko godina, članice ovog studija organizuju manifestaciju „Dječiji bal“ i veliki humanitarni show „Djeca-djeci s ljubavlju“, što je samo dio njihovog doprinosa kulturnim dešavanjima u našem gradu i Srednjobosanskom kantonu. Plesni studio sve više postaje interesantan organizacijama i partnerima EU projekata koji se bave problematikom djece i mladih.
Od polovine 2020., godine, organizacija PS MAYA- Educational Center, pored plesa kako aktivnosti, bavi se neformalnim obrazovanjem djece i mladih, edukacijama, projetnim menadžmentom, humanitarnim radovom, te putovanjima u cilju podsticanja rasta i razvoja djece i mladih.

Pozorište Travnik– osnovano još 1954. godine i jedino je amatersko pozorište u BiH koje svoj rad nije prekidalo ni za vrijeme rata kada je izvelo 9 premijera. U poratnom periodu od 1996. do 2010.god., Pozoriše Travnik je imalo 48 premijernih izvođenja, od čega 26 za djecu. Posebno priča je serijal za djecu- „Djeca hitaju pjevove“, izvođen u periodu od 1998. do 2006.god., a sastojao se od 16 emisija u kojima je učestvovalo godišnje oko 200 djece. Učestvovalo je na brojnim festivalima amaterskih i profesionalnih pozorišta. Ponosni je vlasnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.
U posljednjih nekoliko godina, ovo pozorište, u koprodukciji sa Centrom za kulturu, organizuje internacionalni festival „Travničke pozorišne svečanosti-TPS“, koji okuplja amaterska, poluprofesionalna i profesionalna pozorišta iz zemlje i regiona. Posljednja predstava koja je ostvarila zapažen rezultat i van granica naše zemlje, jeste predstava- groteska „F.K.P.“, autora Rusmira Agačevića.

Kulturno-umjetničko društvo „Borac“Travnik (KUD „Borac“ Travnik) – osnovano i zvanično egzistira od 1975. godine. Cilj ovog društva je očuvanje i promocija folklorne baštine naroda i narodnosti BiH i susjednih zemalja, upoznavanje i druženje, stvaranje prijateljstava mladih i starih kroz igru i pjesmu, te usvajanje svega vrijednog što je kulturna historija dala čovječanstvu. Učestvuju u brojnim kulturnim programima i sadržajima koje organizuje Centar za kulturu općine Travnik, među kojima je i kulturno-zabavni program za korisnike „Našeg doma“, učinivši sretnima i nasmijanima naše najstarije sugrađane i sugrađanke. Također, KUD „Borac“ Travnik je učesniki na mnogim internacionalnim festivalima.

Škola slikanja „Nek Art“ – škola koja daje priliku svim zainteresovanim i talentovanim osobama da se dalje razvijaju kao slikari, a u kojoj ne postoje generacijske distance, kao ni nivo donesenog slikarskog predznanja. Upravo takav pristup daje i najbolje rezultate, što je vidljivo kroz brojne izložbe i likovne kolonije koje priređuju polaznici ove škole i to raznim povodima („Travničke večeri“, „Dani općine Travnik“ i dr.)

Muzičko društvo Travnik (MDT) – jedno od najstarijih muzičkih društava u BiH,osnovano 1881. godine. Poseban segment ovog društva je Duvački/puhački orkestar. Brojni su nastupi i gostovanja ovog društva u Bosni i Hercegovini, kao i van granica naše države: Mađarska, Francuska, Crna Gora, Hrvatska i dr. Društvo uspješno organizuje „Smotru duvačkih-puhačkih orkestara BiH“, te u sklopu brojnih kulturnih manifestacija i svečanosti na području općine, daje doprinos na sebi svojstven način.