U sklopu Dana općine Travnik 2016. godine, održana je prva Smotra horova/zborova Bosne i Hercegovine koju je pokrenula JU “Centar za kulturu općine Travnik”. U sklopu manifestacije “Dan općine Travnik”, kada se 21.3., proslavlja kao dan života, novog početka i stvaralaštva.

S tim u vezi, kreirana je prva smotra horova koja je imala za cilj okupiti amaterske horove, simpatizere muzike, očuvanja tredicionalnih pjesama i svedalinke, kao i predstaviti muzičko stvaralaštvo koje nose kroz svoj rad i djelovanje. Svakako, ideja je bila i razmijeniti iskustva, povezati se, putovati, te jedni drugima uljepšavati prigode u gradovima iz kojih dolaze.

Na prvoj smotri horova predstavili su se: Ženski hor Centra za kulturu općine Travnik, Mješoviti hor KUD-a “Stari grad Ključ” iz Ključa, Mješoviti hor BZK “Preporod”, Brčko-Distrikt, Gradski hor “Bugojno” iz Bugojna, Mješoviti hor KUD-a “Fadil Dogdibegović Dikan” iz Kaknja, te “Lašvanske dive”, Hrvatskog kulturnog Centra, Nova Bila.

Obraćanja uz dodjelu zahvalnica su upriličili tadašnji načelnik općine Travnik, gosp. Admir Hadžiemrić, te tadašnji direktor Centra, Emir Maličević.