Mališani iz Travnika ove sedmice imaju priliku uživati u izvedbama profesionalnih i amaterskih predstava, likovnim radionicama te brojnim drugim sadržajima u kojima i sami učestvuju. Sve to zahvaljujući trećem po redu festivalu za djecu „Ogledalo svijeta u očima djeteta“, u organizaciji travničkog Centra za kulturu.

Kolika je potreba za festivalom ove vrste na području Travnika, pokazuje posjećenost ali i činjenica da je većina djece, prvi put pogledala neku predstavu. Naročito u doba pandemije, kada su likovne, plesne te inetraktivne radionice koje imaju priliku pohađati, svojevrsna terapija.

„Meni je slikanje kao izlaz iz realnosti, jako se volim baviti sa time. Jako puno može da poboljša pri koncentraciji i razvijanju naše mašte“, kaže Nedžla Šakić, polaznica škole slikanja.

„Pa naprimjer, kada mi je loš dan, kada plešem, oraspoložim se“, rekla nam je Julijana Maros, polaznica plesne škole.

„Meni ples znači mnogo, on me ispunjava i svaki put kad uđem u plesnu salu, izmami mi osmijeh na lice“, pojašnjava Sara Kurtešević, polaznica plesne škole.

Kroz 13 različitih programskih sadržaja, pozicioniranih da obilježavaju za djecu značajne datume, poput Medjunarodnog dana djeteta i Noći teatra, junaci na sceni mališanima pomažu da raspoznaju dobro od lošeg na svom životnom putu, edukuju ih, ali i zabave.

„Podstičemo djecu da se druže, da dolaze, da razumiju šta znači scena, teatar i određene vrste umjetnosti“, kaže Maja Đurić Zahirović, voditeljica plesne škole.

„Interesovanje je u samom Travniku veliko. Da su termini gotovo popunjeni, pogotovo u ovoj godini za razliku od prethodnih godina, gdje se sad ako nije udvostručio broj“, rekao nam je Nermin Kozlo, voditelj škole slikanja.

„Za osnovne ciljeve ima edukaciju, obrazovanje, ali prvenstveno odgoj mlade, nove publike. I evo mi već treću godinu zaredom čini mi se uspijevamo u tome“, izjavio je Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu Općine Travnik.

A uz profesionalne glumce, u Travniku su najponosniji na domaću produkciju koja je na sceni iznjedrila mlade polaznike dramskog studija travničkog Centra za kulturu, likovne i druge umjetnike.

federalna.ba