U organizaciji JU „Centar za kulturu općine Travnik“ u periodu od 30.10. do 1.11.2023. godine završen je 3. po redu MONO FEST- festival prvog lica Travnik.

Shodno dobroj praksi prethodnih godina i ove godine doveli smo jedne od najboljih umjetnika bh scene. Prisjetimo se, u sklopu prošlogodišnjeg festivala prvog lica „Mono fest“ kada smo organizovali „Tri magične noći u Travniku“ uz Zeleta i goste, Boška i Macu, odlučili smo i ove godine da nastavimo u toj magiji.

Ove godine, u sklopu festivala „MONO FEST“ predstavili smo vam:

Prva noć, ponedjeljak 30.10., „Sarajevo Jazz Guerilla“ kvartet, vrhunski umjetnici koji su poznati jazz festivalskoj publici, kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Prošle godine izdali su svoj prvi debitantski album nakon 20 godina djelovanja, uz brojne goste koji su bili sudionici istog. Poznati su po višegodišnjem djelovanju i saradnjama s velikim imenima bh. scene, od Dine Merlina, Amire Medunjanin, do bendova „Letu štuke“, „Zoster“ i drugi. Ovaj izutetni bend otvorio je 3. Festival “Monofest” u Travniku.

Druga noć , utorak 31.10., glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić izveli su vrhunsku komediju “Ko je lud?”. Podsjećamo, Adem i Zlatan su glavni likovi filma “Amanet”, te režiju ove komedije potpisuje reditelj “Amaneta” Mirza Begić, a dramaturgiju Nedžma Čizmo. Vođeni stavom da bh. sceni nedostaju komedije, odlučili su se za ovu predstavu. U pitanju je komedija koja je prilagođena svim uzrastima. Radi se o predstavi koja na jedan lijepi način govori o našim problemima. Radnja iste prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži od njega uvjerenje da je normalan.

Treći dan, srijeda 1.11., rezervisan je bio za Muzičko – poetski performans “Svjedok”. Radi se o autorskom projektu trojca Miodrag Miki Trifunov, Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžadnović. Glumac Miodrag Miki Trifunov prisutan je 50 godina na pozorišnim scenama BiH i regiona, a taj značajni jubilej obilježava izvedbom “Svjedok”, nazvanoj po jednoj od posljednjih pjesama Miroslava Mike Antića. Muzičko-poetski performans vodio nas je u čarobni univerzum poetskih velikana zbog kojeg ćete se podsjetiti zašto je slušanje pjesama potpuno drugačije od iskustva čitanja poezije! U toj predstavi uz muziku Hamdije Salihbegovića i Nedžada Merdžanovića, autorskog dvojca grupe “Konvoj”, Miodrag Trifunov govori, pjeva stihove Ujevića, Antića, Dizdara, Borhesa, Shakespeare-a.

Ulaz na sve programske sadržaje festivala bio besplatan.