Godine 2023., na Javni poziv Centra za kulturu, pristiglo je preko 30 prijava za manifestaciju koja se održavala na 4 lokacije, ukupno pet dana u periodu od 24.7. do 28.7.2023. godine. Svaki dan, tj. svaka noć ovogodišnjih „Travničkih večeri“ imala je svoj simboličan naziv. Prva noć bila je usmjerena na „noć teatra“, druga noć na „noć klasike“, treća na „rok noć“, četvrta na „noć sevdaha“, te posljednja noć sa simpatičnim nazivom: „COOLturna reprezentacija“. Travničke večeri”, uvrštene su u “Manifestacije, programe i projekte kulture od posebnog značaja za BiH”, Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

Prisjetimo se sadržaja programa po noćima:

PONEDJELJAK, 24.7.2023.

NOĆ 1- “Noć teatra”

 

Prva noć “17. Travničkih večeri” bila je predviđena tematski za teatarsku umjetnost. Posebna, sama po sebi, ova vrsta umjetnosti od početka prati programe kulturne manifestacije “Travničke večeri”. Članovi Dramskog studija Centra za kulturu općine Travnik predstavom “Petar Pan” za djecu, zvanično su otvorili ovogodišnje “Travničke večeri”. Na Kamernoj sceni Centra za kulturu ponovo su oduševili prisutne svojom izvedbom. Ova sjajana djeca, koja su već sada, prepoznatljiva po svojim dobrim predstavama i snažnim porukama vrijednosti unutar istih, pokazali su svoju razigranost, fokusiranost i ljubav prema teatru.  Također, isti dan u sklopu ostalih sadržaja programa održane su i radionice “Kreativnog ljetnog raspusta” za djecu. Prve radionice pokreta, folklorne i tradicionalne umjetnosti održane su isti dan u velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik. Ovaj predivni projekat je uvijek dobar podsjetnik na važnost i vrijednost kreativnog rada sa djecom, ali i primjer dobre prakse kada je u pitanju kvalitet provedenog vremena sa djecom.

 

UTORAK, 25.7.2023.

NOĆ 2- “Noć klasike”

U okviru noći klasike kulturne manifestacije “Travničke večeri” u velikoj sali Centra u 20:00 sati održan je KLAVIRSKI RECITAL” W.A. Mozart i S. Rachmaninov, soliste, impresivnog pianiste, Zlatana Božute. Pijanista Zlatan Božuta rođen je u Sarajevu 1991. godine. Prvo muzičko obrazovanje stiče u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi ”Novo Sarajevo“. U Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu školuje se u klasama Milorada Jovanovića i Mirjane Jovanović. Na Odsjeku za klavir Muzičke akademije u Sarajevu, u klasi Dragana Opančića, završio je dodiplomski studij 2014. godine, a zatim i master studij 2017. godine. Za ovu vrstu muzičara, čistog klasika obično se kaže “rijetka vrsta” po svojoj autentičnosti, posebnosti, doživljaju muzike i prenosa iste na publiku.  Više puta nagrađivani i posebni Zlatan, osjeća i živi svaku notu, te nas svojom izvedbom uistinu ne ostavlja ravnodušnima. Uvodi u neko divno vrijeme i nove dimenzije. Naše radionice kreativnog raspusta i drugi dan su nastavljene sa djecom u duhu kreativnosti, igre, učenja i zabave kroz umjetnost.

 

SRIJEDA, 26.7.2023.

NOĆ 3- “Rock noć”

Treći dan kulturne manifestacije “17. Travničke večeri”, protekao je u raznovrsnim sadržajima na Centralnom gradskom trgu. Od izložbe radova i rukotvorina udruge “Naša zemlja” Travnik, do biciklističkog poligona i takmičenja za djecu “Biciklističkog kluba Travnik” do finalnog dijela večeri.  Ova noć manifestacije bila je usmjerana na ideju “ROCK NOĆ” , te su travnički bendovi “Folderi”, “Nitendo Chord”, “Hey Joe” usitinu “zagrijali” i pomalo prohladnu ljetnju noć.  Gosti, slučajni prolaznici, turisti zaustavljali su se, uživali u poznatim rock/pop ritmovima plesali.  DJ, “Asp the great”, dodatno je upotpunio rasplesanu noć elektronskom muzikom.

 

Na lokaciji Centra za kulturu općine Travnik, nastavljene su radionice projekta “Kreativni ljetni raspust” .  Školarci su u ovom bloku imali priliku da se druže na likovnoj i muzičkoj radionici. Spoj ove dvije vrste umjetnosti uistinu je oživio Centar, te su djeca bila posebno kreativna i maštovita.

 

ČETVRTAK, 27.7.2023.

NOĆ  4- „Sevdah noć“

Četvrti dan manifestacije bio je potpuno kreativan, stvaralački i inovativan. Počeo je sa djecom “Kreativnog ljetnog raspusta” na lokaciji Centra koji su svojim oslikavanjem pripremali za izložbu, te usitinu bili neumorni satima. Uživali su u kreiranju svojih djela, dok su klinci u muzičkoj sobi bili razigrani sa intrumentima uz zajedničko skladanje.  Tok dan, spuštajući se prama ulici Bosanskoj,  bio je uistinu obasjan svjetlom i simbolikom Bosne. Sve je odisalo autentičnošću i posebnošću izvorne ljepote.  Od izložbe ručnih radova udruženja “Komek” iz Konye, preko izložbe slika “Stara Bosna” Galerije “Preporod” Zenica.

 

Noć SEVDAHA počela je koncertom naših gostiju, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica. Posebni u svom muzičkom izričaju, proveli su nas kroz prekrasne sevdalinke. Nakon njih, dodatno smo uživali u simbolici ljubavi, sevdahu, izvoru koji dira dušu slušaoca i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kroz krasno vođenje koje nam je pripremila Fondacija “Sevdah”, Sarajevo, glas jedinstvenoga Envera Šadinlije, te interpretacije Hasibe Agić, Hamida Ragibovića Beska, Alme Subašić, Zanina Berbića, te sjajnog orkestra pod rukovodstvom Damira Galijaševića, pubilika se zaista podsjetila na važnost i vrijednost sevdaha očuvanog u Bosni.  Sevdah predstavlja jedinstven narodni muzički izraz, koji se može pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom.

 

PETAK, 28.7.2023.

NOĆ  5- „COOLturna reprezentacija – Travnička noć“

Noć za pamćenje u duhu ljepote Travničana. Tokom dana djeci, učesnicima “Kreativnog ljetnog raspusta” podijeljen su certifikati o učešću na umjetničkim radionicama mzuike, slikarstva i folklornog stvaralaštva.

 

Kako se bližila noć, od Centra do “Tarabovca”, te na kraju Centralnog gradskog trga, kompletna noć je bila razigrana umjetničkim sadržajima. Počeli smo promocijom knjige u organizaciji JU. Gradska biblioteka Travnik, “Veo nad rijekom C”, književnice Melide Travančić na otvorenoj sceni biblioteke. Centralni trg je prije sumraka već bio uređen i “obojen” slikarskim stvaralaštvom polaznika škole slikanja “Nek Art ” Travnik.  Kako se bližila noć, ulazili smo u završnicu manifestacije svečanim defileom simbolično nazvane “COOLturne reprezentacije.” Dio tima je krenuo iz Centra za kulturu prema trgu: mažoretkinje Travnik, Muzičko društvo Travnik, KUD “Borac” Travnik, te su svojom ljepotom muzike i pokreta ukrasili Bosansku ulicu. Drugi dio tima, čekao je na trgu. Koncertom, tu noć uljepšali su virtouzi instrumentalnog sevdaha, bend “Mustra Orchestra” uz vokal Ajnu Ganić. Ovu noć su zaista učinili posebnom. Pored njih, dio tima “COOLturne reprezentacije” Travničkih večeri činili su: škola slikanja “Nek Art”vTravnik, Melida Travančić, Dramski studio Centra, polaznici projekta “Kreativni raspust”, te Hor “Travničanke” Centra za kulturu Travnik i Kenan Mačković, uz već prethodno pomenuti dio ekipe defilea.

 

Na kraju, završnica večeri uljepšana je autorskom pjesmom Taika Ganića “Zemlja dobrih ljudi”, koja je premijerno prikazana na TV “Hayat”, te snimljena sa našim “Travničankama” uz prekrasni vokal Kenana Mačkovića. Prisutnima se obratio direktor Centra, gdin. Taik Ganić, objašnjavajući značaj manifestacije, te na kraju završnu riječ, čestitke i zahvalnost izrazio je načelnik općine Travnik, dr.sci. Kenan Dautović.

 

Kenan Kavazović je vodio kroz ovu kreativnu i posebnu noć manifestacije, objašnjavajući pojedinačni doprinos svakog od učesnika, te predstavio program i vrijednost kako same manifestacije, tako i dio rezultata Centra koji kontinuirano doprinosi kulturi Travnika. Posebna zahvala upućena je posjetiocima, turistima, publici, te svima koji su bili dio ovogodišnjih tematskih “17. Travničkih večeri.”