Prvi „Mono fest- festival prvog lica” u JU Centar za kulturu općine Travnik ugostio je dva velikana bosanskohercegovačke i regionalne scene. Glumac Zijah Sokolović je 15.12.2021. god., odigrao predstavu „Međuigre“, a akademik, pisac Abdulah Sidran je 16.12.2021., god., priredio „Večer sa Sidranom“.

Oba događaja su iznimno vrijedna pažnje.

U predstavi, riječ je o kabareu u kojem Zijah A. Sokolović, jedan od autora silne teatarske energije i osjećaja za komiku, ovoga puta u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga na kritično-satirični način komentariše političke događaje i društvena stanja.

“Svako sudjelovanje u Sokolićevom pozorišnom ritualu je iskustvo koje oslobađa od negativne energije nakupljene životnim frustracijama. Nije nikakvo čudo da ovaj glumac, gdje god se pojavi, za sobom stvara pravu gledateljsku sljedbu, odanu, vjernu i uvijek spremnu na novu pozorišnu avanturu”, napisao je novinar Jasen Boko 2007. goidine u časopisu Slobodna Dalmacija.

Akademik Sidran, uvijek u svom posebnom stilu oraspoloži publiku. Vrijedno je podsjetiti kako je knjiga „A Nurija veli“, akademika Abdulaha Sidrana, jednog od najznačajnijih bh. pjesnika i pisca, odabrana je za najbolji književni sadržaj u protekloj godini  na svečanoj dodjeli nagrada Centra za kulturu općine Travnik. “MONO-FEST” je bio prilika za još jednom druženje sa akademikom Sidranom.