U organizaciji JU “Centar za kulturu općine Travnik” od 16. do 20. novembra 2020. godine,  održan je 2. Pozorišni/art festival za djecu “Ogledalo svijeta u očima djeteta”.

Iako u specifičnim uslovima, kada je svijet zadesila velika pandemija Corona virusa, sadržaji festivala i dolasci publike bili su pripremljeni i ispraćeni po strogim epidemiološkim mjerama.

Svi sadržaji festivala za djecu bili su besplatni, te su uključivali: pozorišne i plesne predstave za djecu, glumačke radionice, druženje uz čitanje bajki, scenska čitanja, izložbe slika, te sadržaje posvećene Međunarodnom danu djeteta, 20. novembar.

Najmlađi iz Obdaništa Travnik uživali su u programu „Bajka za dobro jutro“, u svijetu čarolije, mašte, vila i ostalim bajkovitim motivima. U velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik tokom cijelog festivala, bile su postavljene Izložbe likovnih dječijih radova koje su priredili Husein Šljivo – „Pedagoško-psihološki aspekti djece starosne dobi od 4 do 10 godina“, i Hanan Šljivo – „Moji prvi likovni izrazi“. Time je ujedno obilježen Međunarodni dan tolerancije koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

U sklopu festivala održan je i show modernog plesa “Forget your troubles and dance”, u organizaciji PS “Maya”, plesnih škola Vitez i Travnik, plesnog studija Travnik i Mažoretkinja Travnik, u saradnji sa JU “Centar za kulturu općine Travnik”.

Prikazana je online predstava za djecu, bajka „Agnesa i Hrabren“, Festivala MESS Sarajevo. Bajka o hrabrosti i prijateljstvu, inspirisana je lokalnom tradicijom i motivima. Djeca su imala  priliku pogledati bajku, dječiju baletnu predstavu „Snježna kraljica“, produkcija predstave je Centar kulture i mladih Sarajevo, pod koreografskim vodstvom gđe Brižite Karabašić. Završni dan festivala za djecu za ovu godinu, obilježen je online aktivnostima Edu.Kul.Centra, te porukama koje su naša djeca uputila povodom 20. novembra, „Međunarodnog dana djeteta“.

Tom prilikom djeca su se družila i sa glumcima Dramskog studija Centra za kulturu općine Travnik, koji su prisutne proveli kroz scensko čitanje predstave „Timpetil-grad bez roditelja“.