Prvi pozorišni/art festival za djecu u organizaciji Centra za kulturu, namijenjen za djecu predškolskog i školskog uzrasta čiji program obuhvata profesionalne i amaterske pozorišne predstave, te brojne popratne sadržaje i umjetničke radionice (književne, plesne, glumačke).

Odigrane su predstave „Lakonoga u čarobnoj šumi“, „Klovnovska olimpijada“, „Klub mrzitelja“ i „Dječaci Pavlove ulice“, te je priređen plesni show „Pleši sanjaj“.

Učesnici su sa voditeljima radionica čitali zanimljive i poučne priče („Čitamo i radujemo se“), zatim pripremali razne plesne koreografije („Sanjam, uštini me“), razvijali glumačke sposobnosti („Svijet očima djeteta“), te sudjelovali u interaktivnoj radionici „Iskrica djetinjstva uz lutku Adelinu“.

Za najmlađe iz Obdaništa realizovana je i aktivnost „Bajka za dobro jutro i laku noć“, s namjerom da im se približi važnost i vrijednost knjige i pročitane priče, a sve ove sadržaje su na svoj specifičan način zabilježili mali reporteri.

U želji da kreira i educira najmlađu publiku, Centar za kulturu općine Travnik je ostvario saradnju sa osnovnim školama sa područja Općine, zatim sa Centrom kulture i mladih općine Centar Sarajevo, Studijem „Makadam“ Rijada Gvozdena, PS „MAYA“- plesnim školama, Kazalištem mladih „Korifej“, Hrvatsko kazalište Travnik, te sa još brojnim glumcima i javnim ustanovama općine Travnik. Projektna aktivnost pokretanja prvog pozorišnog/art festivala za djecu finansirana je od strane Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply